Biljka koja pomaže štitnoj žlezdi

Objavljeno: 02 juna 2016

Zeljasta biljka reguliše hipertireozu. Deluje kod tahikardije i slabosti srca, groznice, dijareje, odliva krvi, belog pranja.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Gagamija (Lycopus europaeus), gagalica ili vučja noga, nazivi su lekovite, višegodišnje zeljaste biljke, koja raste na vlažnim močvarnim livadama, uz reke i potoke, kao i na poplavljenim površinama. Može da naraste do metar, ima krupne listove, cveta od juna do avgusta. Krase je brojni, gusto zbijeni beli cvetići, u korenu listova.

Nadzemni deo u cvetu je lekovit, skuplja se tako što se odseca gornja polovina biljke, zatim suši u buketićića, u hladu. Gagamija je bogata gorkim materijama (likopinom), taninima i etarskim uljem. U većoj količini sadrži flavonoide, derivate fenolne kiseline, među kojima najviše kafene i ruzmarinske, kao i minerale fluor i mangan.

U narodnoj medicini najčešće se koristi kao čaj protiv tahikardije i slabosti srca, pomaže kod groznice, dijareje, odliva krvi, belog pranja.

Poslednjih godina najviše se izučava njena delotvornost u lečenju pojačane aktivnosti štitne žlezde, hipertireoze. Istraživači su otkrili da ekstrakt biljke deluje na metabolizam joda i lučenje hormona štitne žlezde tiroksina. Redovnim konzumiranjem se rad štitne žlezde može normalizovati. Preporučuje se i kod hormonalnog poremećaja, zbog hiperaktivnosti štitne žlezde.

Kinezi su najdalje otišli u izučavanju njenih lekovitih svojstava. Posle višegodišnjeg istraživanja dokazali su da pomaže kod hipertireoze. Otkrili su i da ekstrakt lista gagamije sprečava rad enzima neophodnih za proizvodnju mokraćne kiseline, koja je uzrok gihta, a zahvata najčešće nožni palac.

Analizom preparata od gagamije nisu otkriveni nikakvi neželjeni efekti. Ipak, ne preporučuje se deci i trudnicama, kao ni osobama koje imaju hipotireozu, smanjeno lučenje hormona štitne žlezde.

SAVET: KAKO DA SE SAMI PREGLEDATE?

Samo pregledom baze vratne regije može da se ustanovi hipertireoza. Prati je uvećanje u predelu štitne žlezde, bilo da je difuzno ili nodozno, u vidu čvorića. Ispupčene oči, ubrzan ili nepravilan rad srca, gubitak daha, gubitak kilograma uprkos dobrom apetitu, slabost mišića, zamor, proređivanje kose, oskudna menstruacija, simptomi su na koje bi takođe trebalo obratiti pažnju.

Ukoliko ustanovite ove simptome, obavezno posetite endokrinologa i ne oslanjajte se samo na preparate narodne medicine.

izvor: novosti, B92

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...