7. Medijana festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu

Objavljeno: 20 mar 2015

Druženjem učenika sa najpoznatijim srpskim piscima za decu i predstavom učenika Osnovne škole „Dušan Radović“ u Nišu otvoren je „7. Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ u organizaciji Gradske opštine Medijana.

Kako je na početku Festivala objasnila umetnički direktor Violeta Jović, cela manifestacija i zbornik nagrađenih i pohvaljenih radova je u znaku „zelene mode“.

Gostima „pisane reči“ dobrodošlicu je poželeo predsednik Gradske opštine Medijana Zoran Stojanović, naglasivši da su za sve u opštini Medijanini festivali posebna radost, jer osmesi i žagor dece ulivaju snagu da se istraje na drugačijim, složenijim poslovima.

Doajen pisane reči za decu Ljubivoje Ršumović, koji je pobrao najviše aplauza na otvaranju promovisao je svoj „Bukvar dečijih prava“ i recitovao pesmu „Dete je čovek u odelu deteta“.

U ime škole, domaćina otvaranja Festivala direktor Božidar Stošić poželeo je da Festival kreativnosti i lepe reči Gradske opštine Medijana „živi bar još 77 godina“.

Gosti – domaćini najvećeg Festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u Srbiji su pored Ljubivoja Ršumovića i Mošo Odalović, Gradimir Stojković, Pop Dušan Đurđev, Boško Lomović, Biljana Stanojević, Violeta Jović i drugi. I oni su takođe na otvaranju kazivali svoje stihove, poklonili knjige za školsku biblioteku i podelili brojne autograme.

Na Festival je ove godine stiglo preko 2000 literarnih i likovnih radova, što je najviše od kada se održava, i to iz Srbije i šest država iz okruženja. Najboljima su pripale novčane nagrade, diplome i knjige u kojima su odštampani njihovi radovi.

Uručivanjem nagrada najboljim mladim pesnicima i umetnicima u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Nišu završen je „7. Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“, u organizaciji Gradske opštine Medijana. Učenicima osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, Bugarske,Republike Srpske… pripale su novčane nagrade – za prvo mesto – 10.000 dinara, drugo pet hiljada i treće mesto u iznosu od tri hiljade dinara. Mladima čiji su se stihovi i slike našli u zborniku radova priznanja su uručivali najpoznatiji srpski pisci za decu, poželevši im da nastave da razvijaju svoju kreativnost i ne odustaju da u tom poslu budu najbolji. Petnaestak nagrađene i pohvaljene dece, osnovaca i srednjoškolaca sa nastavnicima bili su gosti Gradske opštine Medijana, ne skrivajući zadovoljstvo što im se pružila prilika da upoznaju Niš, ali i što su njihov talenat prepoznali vrhunski pesnici i umetnici. Centralni program Festivala završen je u niškom Narodnom pozorištu predstavom glumaca Studentskog kulturnog centra u Nišu „Stend ap Serbie“. Prema programu Festivala i „rasporedu časova za pisce“ najpoznatija imena srpskog pesništva družila se se sa niškim osnovcima. U okviru Festivala, a već po tradiciji u dvorištu niškog Vrtića „Petar Pan“ posađene su dve breze – a koje su po poznatim srpskim pesnikinjama – Gordani Timotijević i Gordani Maletić nazvane „Gordanama“.

Gosti Gradske opštine Medijana i dece grada Niša u dva dana bili su najčitaniji pesnici iz Srbije – Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Igor Kolarov, Gradimir Stojković, Slavka Petković Grujičić, Pop Dušan Đurđev, Gordana Timotijević, Branko Stevanović Gordana Maletić, Dragomir Ćulafić i Boško Lomović.

Naravno i pisci iz Niša – Biljana Stanojević, Rusomir Arsić, Vlasta Cenić, kao i pisac i umetnički direktor festivala Violeta Jović. Slikarske radove ocenjivali su Slobodan Anđelković i Saša Dimitrijević, koji je takođe zaslužan za izradu idejnog rešenja korica zbornika radova i plakata.

(Izvor: GO Medijana)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...