U susret Vaskrsu! Najveći Hrišćanski praznik

Vaskrs (stsl. vъskrъsъ, ređe i donekle arh. Veligdan) ili Uskrs najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje.

Isus Hrist, foto: Niške novine, autor: M.M.
Isus Hrist, foto: Niške novine, autor: M.M.

Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje posle Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe (hebrejski: pessach‎) u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Kod istočnih hrišćana, Vaskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, a kod zapadnih hrišćana uvek pada između 22. marta i 25. aprila.

Iz istorijskih razloga (da datum Vaskrsa za sve pravoslavce određuje Jerusalimska patrijaršija, koja se i dalje drži Julijanskog kalendara), i crkve koje inače koriste Gregorijanski kalendar, kao što su Grčka, Rumunska i dr. slave Vaskrs po Pravoslavnoj pashaliji (način određivanja datuma praznovanja Vaskrsa), i nema veze ni sa Julijanskim ni sa Gregorijanskim kalendarom.

Iz teološke perspektive, Vaskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, a njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. Po tumačenju nekih protestanata, ne Vaskrs, već Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik, zato što se čovečanstvo već Isusovom smrti, a ne njegovim vaskrsnućem oslobodilo grehova. Ipak, ta teorija negira postojanje života posle smrti, pošto Isus po Svetom pismu smrt pobeđuje tek svojim vaskrsnućem. Mnogi hrišćani u tome i vide smisao i značenje Vaskrsa.

Izvor: Vikipedija, slobodna enciklopedija

Pročitajte i ovo:

1 Comment

  1. Mislim da su ti Protestanti u velikoj manjini, i samo da ispravim da skoro pa ako ne, svi Protestanti veliku pažnju posvećuju upravo Vaskrsenju! Jer kada je ustao iz groba Hristos je pobedio smrt i omogućio spasenje ljudskom rodu. Pavle je rekao da je uzalud naša vera ako Hristos ne ustade iz mrtvih.
    Ovakvi javni tekstovi više se čini pozivaju na odvajanje u vreme kada Isus nudi praštanje i pomirenje čovečanstva sa Bogom. Na ponižavanje velikog broja vernika.. Sa druge strane zašto niko iz redakcije nije čestitao uskrs koji je ostatak hrišćana (preko 2,5 milijarde), slavio prošle nedelje. Zato bih molio da se više pažnje posveti izvoru sa kojeg se uzima i obavljaju postovi. (čitaj vikipedija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *