У сусрет Васкрсу! Највећи Хришћански празник

Васкрс (стсл. въскръсъ, ређе и донекле арх. Велигдан) или Ускрс највећи је хришћански (црквени) празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење.

Исус Христ, фото: Нишке новине, аутор: М.М.
Исус Христ, фото: Нишке новине, аутор: М.М.

По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти: тј. прве недеље после Великог петка. То је покретни празник и празнује се после јеврејске Пасхе (хебрејски: pessach‎) у прву недељу после пуног месеца, који пада на сам дан пролећне равнодневнице, или непосредно после ње. Код источних хришћана, Васкрс најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја, а код западних хришћана увек пада између 22. марта и 25. априла.

Из историјских разлога (да датум Васкрса за све православце одређује Јерусалимска патријаршија, која се и даље држи Јулијанског календара), и цркве које иначе користе Грегоријански календар, као што су Грчка, Румунска и др. славе Васкрс по Православној пасхалији (начин одређивања датума празновања Васкрса), и нема везе ни са Јулијанским ни са Грегоријанским календаром.

Из теолошке перспективе, Васкрс представља најважнији хришћански празник, а њиме се изражава радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством. По тумачењу неких протестаната, не Васкрс, већ Велики петак представља највећи хришћански празник, зато што се човечанство већ Исусовом смрти, а не његовим васкрснућем ослободило грехова. Ипак, та теорија негира постојање живота после смрти, пошто Исус по Светом писму смрт побеђује тек својим васкрснућем. Многи хришћани у томе и виде смисао и значење Васкрса.

Извор: Википедија, слободна енциклопедија

Прочитајте и ово:

1 Comment

  1. Mislim da su ti Protestanti u velikoj manjini, i samo da ispravim da skoro pa ako ne, svi Protestanti veliku pažnju posvećuju upravo Vaskrsenju! Jer kada je ustao iz groba Hristos je pobedio smrt i omogućio spasenje ljudskom rodu. Pavle je rekao da je uzalud naša vera ako Hristos ne ustade iz mrtvih.
    Ovakvi javni tekstovi više se čini pozivaju na odvajanje u vreme kada Isus nudi praštanje i pomirenje čovečanstva sa Bogom. Na ponižavanje velikog broja vernika.. Sa druge strane zašto niko iz redakcije nije čestitao uskrs koji je ostatak hrišćana (preko 2,5 milijarde), slavio prošle nedelje. Zato bih molio da se više pažnje posveti izvoru sa kojeg se uzima i obavljaju postovi. (čitaj vikipedija)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *